Hur ofta ska man byta fönster?

Frågan som dyker upp hos alla husägare förr eller senare: hur ofta ska man byta fönster? Det är många faktorer som påverkar svaret. Först bör man ta reda på vilket material ens fönster är konstruerade utav. Fönster av plast eller trä håller runt 30 år. Är de gjorda av aluminium håller de cirka 50 år.

Kan du renovera istället?

Träfönster som inte målats om regelbundet (ca. vart 7:e år) kan snabbt bli dåliga, särskilt om de är utsatta för ogynnsamma väderförhållanden som salta havsvindar eller om de sällan får sol på sig. Det är dock möjligt att du kan undvika ett kostsamt fönsterbyte med hjälp av målarfärg, fönsterkitt, och några dagars arbete.

Spendera pengar för att spara pengar

Men den största orsaken att byta är ofta energiperspektivet. Genom att byta till moderna fönster kan man dra ner sina uppvärmningskostnader rejält. Ett modernt fönster kan vara 70% mer effektivt på att spara energi än ett traditionellt tvåglasfönster. Så om du planerar att bo kvar i ditt hus en längre tid kan ett fönsterbyte betala sig själv.

Hur ofta ska man byta fönster?

Mycket att tänka på

Förutom fönstrets förmåga att isolera kan man också fråga sig vad det har för solskydd, bullerskydd, och hur inbrottssäkert det är. Svaret på frågan om hur ofta man skall byta fönster varierar med andra ord kraftigt. I sammanfattning kan man säga att det ur ekonomiskt perspektiv ofta en god idé att investera i moderna fönster om man planerar att bo kvar i sitt hus en längre tid.